Avukatın Refahı İçin Mücadele

Avukatın Refahı İçin Mücadele

SOSYAL EKONOMİ TEMELLİ DAYANIŞMA AĞI

Avukatlar için bir ‘Sosyal Ekonomi’ pratiğini savunuyoruz. ‘Sosyal Ekonomi’ yani ticari şirketlerden farklı olarak ‘maksimum kâr” amaçlı değil, “dayanışma, eşitlik, katılım ve sürdürülebilirlik” gibi değerlere dayanan bir DAYANIŞMA AĞI’nı avukatlar arasında yaşama geçireceğiz.

Avukat’ın sağlıklı gıdaya ucuz olarak ulaşma hakkı vardır.
Avukat’ın kendisi ve ailesi için kaliteli eğitim hakkı vardır.
Avukat’ın konut hakkı vardır. Özetle Avukat’ın onurlu bir yaşam hakkı vardır. Ve bütün bunları; örneğin İspanya’da çok başarılı örnekleri olan ( https://artigercek.com/makale/kooperatif-dedikleri-316803 ) kooperatif sistemi içinde avukatların dayanışması ile hayata geçireceğiz.

Popülizm  etkisiyle neredeyse her ile açılan Hukuk Fakülteleri nedeniyle  Avukat sayısı hızla artmaktadır. Buna rağmen: faaliyet alanlarımız daralmakta, yanı sıra “arabuluculuk, uzlaşma, seri muhakeme ve basit yargılama vb” müesseselerle, yargıya yansıyan uyuşmazlık sayısı da azalmaktadır.

Çözüm nettir: ZORUNLU AVUKATLIK.

Tüm yargılama süreçlerinde, arabuluculuk aşamasında, hak kaybı riskinin yüksek olduğu (taşınmaz alım-satımı vb) hukuki işlemlerde ve idari başvurularda zorunlu avukatlık getirilmelidir. Tabii ki; bu sistemi tamamlayacak “Adli Yardım Olanağı” ve şartları kolaylaştırılmış “Hukuki Koruma Sigortası” ile birlikte. Mücadele gündemimizin değişmez birinci maddesi bu olacaktır.

Bazı A.Ş. ve kooperatiflere getirilen “sözleşmeli avukat” zorunluluğu”, zorunlu avukatlık tartışmalarını ötelemek için yapılmış bir düzenlemedir. Kapsamı daralan bu kural da, hülle yöntemiyle ihlal edilmektedir. Mevcut halinin tavizsiz uygulanması için denetim ve yaptırım süreçlerini aktif işleteceğiz.

Meslektaşlarımızın çoğu işçi/bağlı avukat statüsünde çalışmaktadır. Buradaki en temel sorun, ücret politikasıdır. Emeği karşılamayan, hatta asgari ücret düzeyinde kalan maaşlar; çalışan avukatın “mesleğe sevgisini” ve “gelecek umudunu” azaltmaktadır.

Tavsiye Niteliğinde Asgari Ücret Tarifesi’nde, Diğer Hukuki Yardımlar bölümünde değil özel bir başlık altında ve İşçi Asgari Ücreti’nin %50 fazlasından az olmamak üzere makul düzeyde asgari ücret önereceğiz. Hedefimiz, bu sistemi yasal zemine oturtmaktır.

İşçi/bağlı avukatların ücretlerinin, Sosyal Güvenlik Sistemi’ne gerçeğe uygun biçimde yansıtılıp yansıtılmadığını da titizlikle araştıracağız.

“Zorlu çalışma koşulları” ve “mobbing”, yaşanan temel sorunlar arasındadır. Mobbing Yönergesi’ni yürürlüğe koyacağız. Meslektaşlarımızın insan onuruna ve meslek etiğine uygun koşullarda çalışmasını sağlayacağız.

Tüm bu anlattıklarımızı meslek kuralları çerçevesinde sıkı biçimde denetleyeceğiz.

Ücretin eritilmesi, adil yargılanma hakkı gereği olan CMK görevini yapılamaz hale getirdi.

“Meblağlarının Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile eşitlenmesi”, “tarifelerin 6 ayda bir güncellenmesi” gündemimizden çıkmayacak.

Ücretin yakıcılığı, diğer problemlerin perdelenmesine neden oluyor. “Bölge belirlenmesi adil mi ?”, “Görevlendirmede bölgeler arasında eşitlik var mı?”, “Avukat görevini yaparken Barosu’nun desteğini arkasında hissedebiliyor mu ? Cevaplar: HAYIR

Hataları gidereceğiz ve CMK’yı yeniden organize edeceğiz :

-İşkence ve hak ihlallerini önlemek için kolluk birimlerinde “ücretli avukat” nöbeti uygulayacağız. Kolluktaki görüşme yerlerinin düzenlenmesi de kontrolümüzde olacak.

-Ceza ve güvenlik tedbirlerinin talep edildiği tüm yargılamalarda, hukuk devleti ilkelerinin sağlanması ve hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla “zorunlu avukatlık” hükümlerinin yasalaşıp uygulanması için çalışacağız.

-Savunma hakkının zorunlu avukatlık kapsamı dışında da etkin kılınması için, “yakın başvurusu üzerine atama” uygulamasını yeniden başlatacağız.

-Görevlendirme puanlamasında; “5 yılın altında kıdemli” ve “65 yaş üstü” meslektaşlarımızı dikkate alan, “bölge toplantılarına katılan” ve “hukuka aykırılıkları tespit edip bu konuda çalışma yapan” avukatların emeklerini değerlendiren düzenleme yapacağız.

-Görevlendirmenin hemen avukat ile irtibat kurularak, her an ulaşılabilir olduğumuz bildirilecek ve karşılaşılabilecek sorunlarda Baro’nun yanında olduğu hissettirilecek. İlk görevlendirmelerde; talep halinde, deneyimli bir meslektaşın avukata eşlik etmesi sağlanacaktır.

-Veriler değerlendirilerek, “riskli bölge” ve/veya “riskli saat” tespiti yapacağız. Bu kapsamdaki görevlendirmelerde; talep halinde, avukata araç sağlayacağız.

-Görevlendirme bilgilerini, kişisel verileri koruyarak 6 AY’DA BİR paylaşarak aleniyeti sağlayacağız.

-Bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırmaya yönelik yüz yüze eğitimler yapacağız. Daha önce online eğitim almış olan meslektaşlarımız da isterlerse yüz yüze eğitime katılabilecektir.

-“İlçeler” ve “içerdikleri kurumlar” dikkate alınarak, yapılacak belirleme ile “bölgeler arası eşitlik” sağlanacak. Böylelikle bölge seçenekleri genişletilerek, mevcut haksızlık ve mağduriyetler gelecekte yaşanmayacak.

-Her avukat; “karakol gündüz”, “karakol gece” ve “adliye gündüz” olmak üzere ÜÇ BÖLGE SEÇİMİ yapabilecektir. “Kurum”, “suç” vb filtreler ile tercih olasılıklarını çeşitlendireceğiz.

-Bölge Toplantılarını yeniden başlatacağız. CMK işleyişinin; uygulayıcıların görüşleriyle demokratik biçimde yürütülmesini, deneyimlerin aktarımını ve sorunlara dönük çözüm önerilerinin uygulayıcılardan gelmesini sağlayacağız.

-Bölge Temsilcileri, bizzat bölge avukatları tarafından seçilecektir. Bölge Temsilcileri ve CMK Uygulama Merkezi’nde görevli avukatlar tarafından oluşturulan Kurul’da alınan kararları hayata geçireceğiz.

-Uygulamaların keyfi değişikliğini önlemek için; Görevlendirme Yönetmeliği’ni gözden geçirerek İstanbul Barosu Genel Kurulu’na sunacağız.

-Günümüz koşullarında, ücret olarak belirlenen meblağ kadar masraf ödenmesi de hedeflerimiz arasındadır. Müdafinin cezaevine gidiş-dönüş ücretlerini CMK ödeneğinden karşılayacağız.

-Tutuklu işlere ilişkin dosyalarda ve yargılamanın makul süreden uzun sürdüğü görevlendirmelerde ek ücret ödenmesini hayata geçirmek için de çalışacağız.

-Keyfi yaklaşımlar ile hüküm altına alınmayan veya CMK ücreti mahsup edilerek hükme bağlanan Beraat Vekalet Ücreti tartışmasının- lehimize sonuçla- ortadan kaldırılması için gerekli girişimleri hızla yapacağız.

-Ödemelerin Baro bünyesine dönmesi için gerekli girişimleri yapacağız, bu konuda somut öneriler oluşturacağız.

-Ödemelerin hızla gerçekleşebilmesi için; kolaylaştırıcı ek işlevler üstleneceğiz. Baronun yükümlülüğü olmasa da Savcılık ve Defterdarlık birimlerine kılavuzluk edici projeler üreteceğiz.

Öncelikle, İstanbul’da faaliyet yürüten tüm Kamu Avukatlarını belirleyeceğiz. Bu meslektaşlarımızın da Baroya kayıtlı olmaları ve Baronun gücünü yanlarında hissedebilmeleri için özel bir çalışma yapacağız.

Kamu avukatlarının -gösterge ve ek göstergeler başta olmak üzere- özlük haklarına ilişkin yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, hukuk işleri dışındaki görevlendirmelerde görev tazminatı verilmesi, kamudaki diğer meslek grupları ile olan farklılıkların giderilmesi için baskı unsuru olacağız.

Kamudaki avukatların “memurlaştırılması” kabul edilemez/etmiyoruz. Bu yöndeki toplu veya bireysel girişimlerde daima meslektaşlarımızın yanında olacağız.

Banka vb kurum avukatlarının, “ücret, zorlu çalışma koşulları ve mobbing” sorunlarında da yanlarında olacağız.

Kendi tercihleri dışında, yüzlerce dosyayı takip etmek zorunda bırakılan kamu avukatları için; kaynağı kamudan karşılanmak üzere mesleki sorumluluk sigortası yaptırılmasını gündeme taşıyacak, hayata geçirilmesi için mücadele edeceğiz.

Karşı taraf vekalet ücretlerinin, sadece kamu avukatlarına ve adil biçimde dağıtılmasının sağlanması için girişimlerde bulunacağız.

Kamu avukatının maruz kaldığı idari soruşturmalarda, sürecin adil işletilmesi için; avukat levhaya kayıtlı olmasa bile, baromuzun soruşturma sürecinde temsil edilmesi yönünde  gerekli başvuruları yapacağız.

Adli Yardım’ı yeniden organize edecek ve çok işlevli hale getireceğiz. Aynen bir İsviçre çakısı gibi.

Adli Yardımın kapsamını genişleterek ve halkı bilgilendirerek , ekonomik nedenlerle avukata gidemeyen insanlarımızın Hak Arama Haklarını kullanabilmelerini sağlayacağız.

Böylelikle artacak talep, Adli Yardım sisteminde daha çok avukat ihtiyacı doğuracak ve özellikle mesleğe yeni başlayan avukatlar için iş ve deneyim olanağı yaratılacaktır.

Sistemin bir ayağını da Üniversiteler ile işbirliği yaparak kurulacak olan HUKUK KLİNİKLERİ oluşturacaktır.

Adli Yardım Büroları, belediyelerin katkısıyla tüm adliye bölgelerine yayılacak ve dijital platformların korsan cd satıcılarını işlevsiz kılıp yok ettiği gibi arzuhalciler de tarihe karışacaktır. Bu sonuca ulaşıncaya kadar geçecek sürede de arzuhalcilerin,  Av.K-35. md’ye aykırı bu fiillerinin cezalandırılması için mücadele edeceğiz.

Yaşı ve enerjisi, mesleğini sürdürmeye olanak vermeyen kıdemli meslektaşlarımızın çoğu, uzun yılların emeğine rağmen sadece emeklilik maaşı ile zar zor geçinmeye çalışmaktadır.

İstanbul Barosu’nun; belki yarım asırdır üyesi olan bir avukatı görmezden gelmeye hakkı yoktur.

Yardımlaşma Sandığı’nı daha işlevsel hale getirecek ve meslektaşlarımızın emeklilik günlerinde de yanlarında olacağız. Barınma ve korunma ihtiyacı olanların bu gereksinimlerini karşılamak  üzere; baro kapsamında ve/veya baro destekli projeler geliştireceğiz.

Aidatlar şikayet kaynaklarından birisi durumunda. Bunun iki nedeni var:

  • Yoksullaşma : Gelir seviyesi olması gerektiği düzeyde olmadığı için, aidat dahi yük haline geliyor.
  • Baro’dan hizmet alınamaması

Hizmet eksikliğini hemen ortadan kaldıracağız. Bunun yanı sıra; bütçe dengesini sağlayacak ve aidatı asgari düzeyde tutacağız.

Avukatlık Hizmetinde uygulanan %20 KDV oranının yargıya ve avukata erişimi zorlaştırdığı tartışmasızdır.

KDV oranının indirilmesi; avukatlık ücretlerini,(bugüne göre) “halkın cebinden daha az paranın çıkacağı, avukatın da daha fazla gelir elde edebileceği” bir noktada dengelenmesini sağlayacaktır. Bu sayede avukata başvuru sayısı da çoğalacaktır. Bu hususu da sürekli gündemimizde tutacağız.

Avukatları (özellikle de, müvekkil ilişkisi konusunda henüz yeterli deneyime ulaşmamış genç meslektaşlarımızı) güvenceye alan örnek avukatlık sözleşmeleri hazırlayacağız.

Ücret uyuşmazlıklarının hızla çözülmesi amacıyla; avukatlık sözleşmelerinde İhtiyari Tahkim Şartı yer almasını yaygınlaştıracağız. Tahkim şartını işlevsel kılmak için, İstanbul Barosu’nda “Vekalet Ücreti Tahkim Kurulu” kuracağız.

İsteyen meslektaşlarımız için; baronun sürece dahil edilmesiyle, sözleşmedeki avukatlık ücretinin vadesinde tahsili yolunda -Escrow sistemi benzeri- bir mekanizmanın kurulması çalışmalarını da yapacağız