Demokratik ve Ulaşılabilir Baro Yönetimi

Demokratik ve Ulaşılabilir Baro Yönetimi

BÜTÇEYİ EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANACAĞIZ. GELİRLERİ VE HARCAMALARI 6 AYDA BİR YAYIMLAYACAĞIZ

Öncelikle bütçe dengesini sağlayacağız.

Baroların temel iki gelir kaynağı Yıllık Kesenek (Aidat) ve Pul Bedeli’nden Gelen Pay’dır. Baro pullarının en az yarısı İstanbul’da kullanıldığı halde, gelirden İstanbul Barosu’na düşen pay yüzde onbeş. TBB’ye, bu çarpıklığı düzelttireceğiz. Pul bedelinin “adil” dağıtılması halinde, İstanbul Barosu’nun payı ve buna bağlı olarak geliri milyonlarca lira artacaktır.

Baro kiralamalarında doğru yöntem uygulayacak, doğru tercihler yapacağız. Alımlardan, personel istihdamına tüm harcamalarda; azami özen göstereceğiz.

Gelirler ve harcamalar, temel başlıklarıyla 6 AYDA BİR yayımlanacaktır. Tam bir şeffaflık sözü veriyoruz.

Ruhsat alan meslektaşlarımız, binlerce üyesi olan bir baroya “çalışma biçimleri ve koşullar” konusunda çok az bilgi sahibi olarak adım atıyorlar. Ve baronun yol göstericiliğinden mahrumlar.

Kıdem ayrımı yapmaksızın, isteyen her avukata; “Bireysel Serbest”, “Ortak Serbest” ve “ (avukat yanında veya kurumda) Bağlı” çalışma biçimleri konusunda nitelikli bilgilendirme yapacak, seçilen biçime özel destek sunacağız. 

“Serbest” çalışma biçimini tercih eden meslektaşlarımız için, baro bünyesinde veya baro denetiminde “ortak ofis mekanları” ve “sanal ofis hizmetleri” sağlayacağız. “SANAL EVRENDE, yapay zeka ürünü ofisleri” gerçekleştirmek de hedeflerimiz arasındadır.

Meslek kuralları da günümüz gerçeği kapsamındaki bu oluşumlara göre biçimlendirilmelidir.

Bunların yanı sıra; en fazla soru üreten alanlardan birisi olan, “defter tutma, SMM düzenleme vb” , mali konularda, baroda bir SMMM istihdam edeceğiz ve yol göstericimiz bir telefon uzaklıkta olacak.

Her adliyede, avukatların -adliyede bulundukları süre içinde- çocuklarını güvenle bırakabilecekleri Çocuk Destek Alanı olmak zorundadır. Bu bir lüks değil, ihtiyaçtır.

1 Ocak 2025 tarihine kadar; Çağlayan Adliyesi baro ünitesindeki -atıl durumda bulunan- Başkan ve Yönetim Kurulu odaları boşaltılıp, idari birimler yeniden düzenlenerek ÇAĞLAYAN ÇOCUK DESTEK ALANI’nı hizmete açacağız.

Çocuklarımızın bakım ve güvenliği için personel görevlendireceğiz.

Hedef; çocuklarımıza uzun süreli bakım ve eğitim-öğretim hizmeti sunacak kreş olanaklarını da yaratmaktır.

Servis hizmeti keyfe göre azaltılıp, çoğaltılmayacak. Güzergahlar,ı kalkış-varış noktalarını ve servis aralıklarını somut verileri dikkate alarak belirleyeceğiz. Bu kapsamda; iyi bir planlamayla, tüm adliyeler arasında doğrudan veya aktarmalı ulaşımı sağlayacağız.

Avukata servis hizmeti Taşra Minibüsü kalitesiyle verilemez. Şoför seçiminden, aracın klimasına, içindeki hizmete kadar ince düşünülmüş, avukata yakışan bir ulaşım olanağı sunacağız

Mesleğini yaparken sorunla karşılaşan avukat, BAROSUNA en kolay şekilde ulaşılabilmek ve çözüm üretilmesini ister. Bunu; sürekli olarak sağlayacağımızı belirtiyor ve taahhüt ediyoruz. Referansımız başkan adayımızın içinde bulunduğu yönetimin cep telefon numaralarını afiş haline getirip adliyelere baro odalarına asmış olmasıdır. Yaptık, yine yapacağız.

Stajın başlangıcından ruhsat aşamasına kadar, stajyerlere kesintisiz rehberlik edecek STAJ DESTEK BİRİMİ kuracağız.

Staja başlarken tanıtma kağıdı imzalanması için İKİ AVUKAT bulma sıkıntısı, yanında staj yapılacak avukatın belirlenmesi konusunda destek birimi aktif rol oynayacak.

Staj dönemi boyunca; sosyal güvence sağlanması ve devlet tarafından asgari ücret seviyesinde aylık ödenmesi konularında yasal/idari düzenlemenin hayata geçirilmesi için çalışacağız.

Bu yöndeki yasal değişikliğe kadar geçecek sürede ise; “pul uygulamasının amacı doğrultusunda, staj kredisi meblağının staj yapılan il koşulları da dikkate alınarak yükseltilmesi” ve (halihazırda avukat olmuş meslektaşları da kapsayacak şekilde) “geri ödeme koşullarının iyileştirilmesi” için TBB nezdinde girişimde bulunacağız.

Staj Eğitim Merkezi’ni, Akademi projesi kapsamında yeniden organize edeceğiz.

Baro Meclisi’ni, temsilde adaleti ve çeşitliliği sağlayacak şekilde yeniden organize edeceğiz.

Yönerge’yi; mesleki faaliyet çeşitliliğini ve faaliyet alanlarını dikkate alarak, Baro Meclisi’nde en geniş temsili sağlayacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Baro Meclisi üye sayısı, en az  baro üye sayısının binde beşi oranında olacak ve mesleği ve baroyu ilgilendiren nitelikteki kararlar Baro Meclisi’nin uygun görmesi halinde hayata geçirilecek.

Komisyonlar, Merkezler ve Kurullar; kendi yöneticilerini belirleyecek, “atama” ve/veya “görevden alma” usulü asla gündemimizde olmayacaktır. Komisyon, Merkez ve Kurullar’ın sayısını arttıracağız, özgür ve yaratıcı olabilmeleri için her türlü olanağı sağlayacağız.

Bölge Temsilcileri, bizzat bölge avukatları tarafından belirlenecek, “atama” ve/veya “görevden alma” usulü asla gündemimizde olmayacaktır. Yönetim Kurulu toplantısı sırasında -düzenli aralıklarla- bölge toplantıları ile görüntülü görüşme yapacağız, bölgelerde de toplanacağız .

Baro çalışmalarına katkı sunmak isteyen hiçbir meslektaşımızı “grup”, “siyasi görüş” vb ötekileştirici gerekçeyle dışlamayacağız, birlikte üreteceğiz.

Baroya yapılan şikayetlerin beşte biri ciddi, kalanı ise “karşı taraf, adliye personeli, ücret uyuşmazlığı yaşanan müvekkil şikayeti vb” sonuç doğurmayacak niteliktedir.

Dosyaların birikmesi ve kararların gecikmesi, ciddi ihlallerin uzun süre yaptırımsız kalmasına yol açmaktadır. Somut bir iddianın muhatabı olmayan avukatlar ise, uzayan bu süreçte huzursuz olmaktadır. Bu tabloyu değiştirmek için; şikayet ve disiplin dosyalarını özenle ele alacağız ve hızla eriteceğiz. Bunun yöntemini biliyoruz.

Reklam yasağı ihlalleri, mesleğin saygınlığının hızla yitirilmesine ve meslektaşlar arasında haksız rekabete yol açmaktadır. Bu nedenle; “reklam” konusunda hassasiyet göstereceğiz. Reklam Yasağı Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikleri dikkatle analiz edeceğiz meslektaşlarımızın eleştiri ve önerilerini TBB’ye ileteceğiz. Bununla birlikte, Reklam Yasağı ilkesine uygunluğu sıkı biçimde denetleyecek ve “iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü girişim ve eylemde bulunanlar” hakkında gereğini derhal yerine getireceğiz.

Yoğun bir tempoda çalışma gerektiren ve stres doğuran mesleğimizde; motivasyonu yeniden kazanmak ve üretkenliği arttırmak için zihnimizi arındırmaya, yenilenmeye ihtiyacımız var. Bu gereksinimi gidermek yolunda, kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyeceğiz.

Herkesin rahatlıkla katılabileceği doğa sporları, kültür gezileri, okuma günleri, şiir geceleri vb aktiviteler organize edeceğiz.

İlan edilen gündemin dışındaki konularda verilen önergeler, Genel Kurul tarafından tavsiye niteliğinde karara bağlanmaktadır.

Seçilen yönetimler de “bağlayıcı olmadığı” gerekçesiyle bu kararları uygulamamaktadır. Genel Kurul iradesine saygı göstereceğiz ve yasal veya fiili engel olmadığı müddetçe bu kararları da yerine getireceğiz.

İstanbul Barosu’nun, doğru yöntemlerle “kitlenin gücünü” kullanabileceği tartışmasızdır. Meslektaşlarımızın ve ailelerinin, çeşitli işletmelerden mesleki, sosyal, kültürel alanlarda indirim ve promosyonlar alabilmesi için girişimlerde bulunacak ve bunların hayata geçmesini sağlayacağız.

Öğretimde bilgi edinmek, eğitimde ise bilgileri doğru yorumlamak ve uygulamak önemlidir. Ancak ; İstanbul Barosu‘nda “eğitim” ile “öğretim” birbirine karışmış, hedeflenen yarardan uzaklaşılmıştır.

Bilim ve Eğitim Akademisi kuracağız.

Uzmanların yol göstericiliğinden yararlanarak tüm eğitim-öğretim süreçlerini yeniden kurgulayacağız, programlar arası entegrasyonu gerçekleştireceğiz. Amacımız, meslektaşlarımıza bilimsel yöntemlerle belirlenmiş süreçlerle donanım kazandırmaktır.

Hukuk Fakülteleri ile işbirliği yapacak, hukuk eğitiminin revizyonunun sağlanması konusunda aktif tutum alacağız.

Kolluk, cezaevi, geri gönderme merkezi gibi avukatların uzun süre mesai harcamak zorunda kaldıkları yerlerde yaşanan sorunları ve ihtiyaçları giderici pratik çözümler getireceğiz.

Uluslararası hukuk kurumlarıyla sürdürülebilir diyalog kurarak, meslektaşlarımızın araştırma, eğitim ve çalışma olanaklarına ulaşmasını sağlayacağız.

Staj dönemi boyunca; sosyal güvence sağlanması ve devlet tarafından asgari ücret seviyesinde aylık ödenmesi konularında yasal/idari düzenlemenin hayata geçirilmesi için çalışacağız.

Avukatın yaşamına dokunacak ve mesleğe değer katacak ancak bu kısıtlı alana sığdıramadığımız bir çok projeyi hayata geçireceğiz.